Autor: Allan Rajavee • 24. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsaettevõtjad kardavad kõrgelt kukkumist

Eesti metsandusettevõtted kardavad sel aastal lööki Skandinaavia põhiturgudelt, aga ka Kesk-Euroopast.

"Ärevusega vaatame, mis aasta lõpuks saab," ütles Metsagrupp OÜ juhatuse liige Urmas Rahnel. Eelmisel aastal kasvatas ettevõte kasumit üle 90 protsendi ja käivet üle 60 protsendi, aga alanud aasta paneb muretsema.

Rootsi turg hellitab, aga lööb

Puidupõhiste toodete, sealhulgas ümarpuidu eksport on viimasel aastal olnud kasvutrendis (vt infokasti ja graafikuid). Erakordselt oluline turg töösturitele on Rootsi ja teisedki Skandinaavia riigid, kuid munade ühes korvis hoidmine võib nüüd valusalt kätte maksta.

Rahnel ütles, et peamistes ekspordi sihtriikides oli raiumiseks soodne talv, mistõttu ei vajata enam nii palju Eesti puitu. Sama kinnitas mulluse Äripäeva Puidutööstuse TOPi müügitulu pingereas kolmanda koha omaniku Lemeksi juht Jüri Külvik. “Mitmetel Euroopa turgudel ja Skandinaavias on tunda, et nõudlus väheneb ning see annab kindlasti 2019. aasta tulemustes tunda,” ütles Külvik.

Külvik kinnitas, et tänavu võib tulla tagasilööke rohkem kui eelmisel aastal ning metsaomanikel ja kohalikule puidutööstusele toorainet pakkuvatel ettevõtetel peaks olema tuleviku suhtes mõõdukas mure. Siiski lisas Külvik, et midagi drastilist toimuma ei hakka, eriti kui hajutada riske ehk püüda leida rohkem riike, kuhu eksportida.

“Meie ekspordime 35 turule ja loomulikult kui kuskilt tuleb vastulöök, siis hakkame rohkem tööd tegema teistel turgudel,” selgitas Külvik. Seega ei ole Lemeksil vaja hakata vaatama uute turgude poole, vaid ettevõte peaks saama hakkama praeguse haardega.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077